Με αφορμή τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Σάμο και την γειτονική μας Σμύρνη, αλλά και τον τραγικό θάνατο των δύο μαθητών, οφείλουμε να τονίσουμε το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα του απαραίτητου προσεισμικού ελέγχου, με πρώτη προτεραιότητα τις σχολικές μονάδες που ανήκουν στην ευθύνη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την 6η σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τούτων δοθέντων το ζήτημα της δομικής τρωτότητας σχολικών και δημοτικών κτηρίων είναι κεφαλαιώδες για κάθε Δήμο της χώρας.
Οι απαραίτητες άμεσες δράσεις είναι η επίσημη αλληλογραφία με τις “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” σε ότι αφορά τον έλεγχο τρωτότητας των σχολείων και παράλληλα μια συζήτηση με το παράρτημα του Τεχνικού επιμελητηρίου (ΤΕΕ) με σκοπό το ενδεχόμενο σύναψης μίας προγραμματικής σύμβασης για να αναλάβουν όχι μόνο τα σχολεία αλλά και άλλες κτιριακές υποδομές, σε μία συνεργασία πιο διευρυμένη. Πέρα από την αντισεισμική προστασία των κτηρίων, οι έλεγχοι θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα δομήματα, μνημεία, γέφυρες και λοιπά τεχνικά έργα.
Ως Δήμος οφείλουμε παράλληλα να πιέσουμε την πολιτεία ώστε να δοθούν μόνιμα οικονομικά κίνητρα για την αντισεισμική ενίσχυση και των επικίνδυνων ιδιωτικών κτηρίων. Προτείνουμε, κατά το πρότυπο της Ιταλίας, να εφαρμοστεί έκπτωση φόρου 40% για τις δαπάνες επεμβάσεων με συγκεκριμένο μέγιστο φορολογικό όφελος.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανακατασκευή κενών, παλαιών και διατηρητέων κτηρίων.
Τέλος υπενθυμίζουμε πως πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο και όπου χρειαστεί εκπόνηση Στατικής Επάρκειας και κατάρτιση Τευχών Δημοπράτησης για τις αναγκαίες επεμβάσεις προβλέπει πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών «δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Ιδιαίτερα η αντισεισμική προστασία σχολικών κτηρίων περιλαμβάνεται στις 11 προκηρύξεις του αναπτυξιακού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε πρώτο στάδιο, θα γίνεται με ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και όπου απαιτείται με τη συνδρομή ιδιωτών μηχανικών πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας. Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης θα ακολουθήσει η επόμενη, η οποία θα περιλαμβάνει προκηρύξεις από τους Δήμους μελετών και εργασιών για τη σεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων.
Το εγχείρημα συνδυάζεται με τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου ψηφιακού μητρώου για την δομική τρωτότητα των σχολικών και αυτοδιοικητικών κτιρίων.
Για την δημοτική κίνηση
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»
ο επικεφαλής της
ΠΑΥΛΟΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Αρχιτέκτονας μηχανικός
Ανεξάρτητος δημοτικός
σύμβουλος
Discussion about this post