Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και της κυβέρνησης. Αφορμή οι τελευταίες παρεκκλίσεις κυβερνητικών στελεχών που δημιούργησαν σύγχυση και σωρεία αντιδράσεων.
Οι θέσεις Γεραπετρίτη και Χρυσοχοϊδη εξέθεσαν το Μαξίμου και ήρθαν σε αντίθεση ακόμη και με τις θέσεις που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η έκφραση Χρυσοχοϊδη «είναι εθνικισμός» η διεκδίκηση των 12νμ και η πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής, ανάγκασε τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να παρέμβει και να εκφράσει την επίσημη θέση. Δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει στρατιωτική εμπλοκή αλλά δεν θα κάνει πίσω αν χρειαστεί να υπερασπιστεί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την εθνική της κυριαρχία.
«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια» δηλώνει, σε συνέντευξή του στην «Real news» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνοντας επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης» ωστόσο «είναι δεδομένες τόσο η βούληση όσο και η ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία».
Σε άλλη γραμμή ο Νίκος Δένδιας , από αυτή που δημοσιοποίησαν οι Γεραπετρίτης- Χρυσοχοϊδης, σημειώνει: «Η θέση της χώρας μας έχει εκφραστεί επανειλημμένα και δεν χρήζει ερμηνειών. ‘Εχουμε καταστήσει απολύτως σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η |Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης, ανά πάσα στιγμή, των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση των διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθιμικού Δικαίου και άρα δεσμεύει το σύνολο των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».
Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του, ξεκαθαρίζει: «Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Παράλληλα, παραβιάζει κατάφωρα την τελωνειακή ένωση χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, τα οποία αποβαίνουν εις βάρος της Ε.Ε συνολικότερα και της χώρας μας ειδικότερα. Για τον λόγο αυτό κρίνω επιτακτική την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιληφθεί του ζητήματος και να προτείνει άμεσα τη λήψη μέτρων για να σταματήσει αυτή η καταχρηστική πρακτική… Η Ε.Ε πρέπει επιτέλους να καταστήσει σαφές προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να ακολουθεί παραβατική συμπεριφορά προς κράτος-μέλος της Ε.Ε και προς την ίδια την Ένωση και ταυτόχρονα η Ε.Ε να την επιβραβεύει ανεχόμενη παραβιάσεις της τελωνειακής ένωσης».
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post