Περισφίγγουν και άλλο το κλοιό γύρω από την Β.Κορέα οι ΗΠΑ με την προσπάθεια απόκτησης δικαιώματος νηοψίας σε όλα τα πλοία που έχουν ρότα για την χώρα αυτή , με σκοπό να προλάβει τυχόν νέες παραλαβές υλικών για την κατασκευή νέων πυρηνικών όπλων.
Την ίδια στιγμή ο Κιμ ξαναπατά το κουμπί και οι ΗΠΑ εγκαθιστούν επιπλέον 4 συστήματα THAAD στη Ν.Κορέα.
Η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε επίσημα την έγκριση από τα Ηνωμένα Έθνη για την παρακολούθηση και επιθεώρηση των πλοίων που έχουν σχέση με την Βόρεια Κορέα , τοποθετώντας την κρίση πλέον σε «βαθιά ύδατα» .
Ένα σχέδιο ψηφίσματος που εισήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στοχεύει να δώσει στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών την εξουσία να κάνουν «ντου» (στην καθομιλουμένη γλώσσα των ναυτικών) και να αναζητούν σε πλοία εξαρτήματα και καύσιμα που σχετίζονται με οπλικά συστήματα της χώρας αυτής .
Το ψήφισμα, το οποίο απαιτεί τη δυνατότητα επιβολής αναζητήσεων με «όλα τα απαραίτητα μέτρα», αφορά επίσης τα περιουσιακά στοιχεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un, του στρατού της χώρας και του Δημοκρατικού Μετώπου για την επανένωση του πατριωτικού πολιτικού κόμματος.
Η Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στις Ηνωμένες Πολιτείες Nikki R. Haley δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να φέρει το ψήφισμα σε ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα.
<<Το σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) είναι ένα χερσαίο αντι-βαλλιστικό σύστημα που αποτελείται από το όχημα-εκτοξευτή,τους πυραύλους Τερματικού Σταδίου THAAD, το ραντάρ AN/TPY-2 και το ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου πυρός.>>
Αν και το ψήφισμα δεν αντιπροσωπεύει έναν πλήρη στρατιωτικό αποκλεισμό, θεωρείται μια κίνηση που εκτιμάται ως πράξη πολέμου από Κίνα και Ρωσία, οι οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα του βέτο κατά της πρότασης.
Εάν εγκριθεί, εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι το ψήφισμα, και συγκεκριμένα το «δικαίωμα» που αφορά την απαγόρευση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ.
Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση είναι απαραίτητη για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο τα προγράμματα όπλων της Βόρειας Κορέας.
Ενώ ο Λευκός Οίκος ελπίζει να επωφεληθεί από την εξάρτηση της Βόρειας Κορέας από την εξωτερική ενέργεια, διακόπτοντας τον εφοδιασμό της από χώρες όπως η Κίνα, η Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με στοιχεία ενδέχεται να είναι σε θέση να παράγει υδρογονάνθρακες από την εγχώρια αγορά.
Ο Pierre Noel, ανώτερος σύμβουλος για την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, υποστηρίζει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε ενδεχομένως να υγροποιήσει την άφθονη ποσότητα άνθρακα που διαθέτει.
«Αρχίζοντας το 2006, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σημαντικές εργασίες οικοδόμησης και αναβάθμισης στο χημικό σύμπλεγμα της Namhung. Μέρος αυτής της εργασίας ήταν η κατασκευή και στη συνέχεια η επέκταση ενός μεγάλου εργοστασίου αεριοποίησης άνθρακα (για τη δημιουργία πετροχημικών πρώτων υλών από άνθρακα και ανθρακίτη)», γράφει ο Noel.
«Αυτό είναι σημαντικό: η υγροποίηση του άνθρακα ή αεριοποίηση άνθρακα αποτελεί ένα πρόσθετο βήμα. Είναι ακριβώς η ίδια τεχνολογία. Και δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης των αγορών υγρών καυσίμων της Βόρειας Κορέας και της απόσχισης του πυρηνικού προγράμματος, θα ήταν πολύ περίεργο αν η χώρα δεν είχε δουλέψει σε ένα τέτοιο εφεδρικό σχέδιο σύμφωνα με αυτές τις γραμμές», καταλήγει ο ίδιος.
Η πρόταση του Λευκού Οίκου ήρθε λίγες μόνο ώρες αφού ο Πρόεδρος Ν.Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping σχετικά με τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Βόρεια Κορέα.
«Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε τα όσα συμβαίνουν στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Xi συμφωνεί μαζί μου εκατό τοις εκατό», κατέληξε ο ίδιος.
Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι αν και όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, ένα στρατιωτικό σενάριο δεν θα ήταν «πρώτη επιλογή».
«Θα δούμε τι θα συμβεί. Θα δούμε τι συμβαίνει» , δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους έξω από το Λευκό Οίκο. «Σίγουρα αυτό δεν είναι μια πρώτη επιλογή, αλλά θα δούμε τι θα συμβεί», κατέληξε ο ίδιος.
«Καμπανάκι» κινδύνου ενόψει της επικείμενης νέας εκτόξευσης-δοκιμής πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, την οποία προσδιορίζουν για σήμερα, «χτυπούν» ειδικοί αναλυτές, προειδοποιώντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πολύ πιθανόν να γιορτάσει με αυτόν τον τρόπο την επέτειο της ίδρυσης της βασιλείας του.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Eugene Lee, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Πιονγκγιάνγκ σκοπεύει να προβεί στην εκτόξευση ενός ακόμη πυραύλου αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ μία ακόμη πιθανή ημερομηνία είναι η 10η Οκτωβρίου.
Η Βόρεια Κορέα συνηθίζει να πραγματοποιεί τις εκτοξεύσεις πυραύλων σε ενδεικτικές ημερονηνίες, ώστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση σε επίπεδο επικοινωνίας.
Η τελευταία από τις έξι πυραυλικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις της Βόρειας Κορέας, αφορούσε βόμβα υδρογόνου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι ναι μεν η στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Κορέα αποτελεί μία επιλογή, αλλά όχι την πρώτη, καθώς στόχος είναι να εξαντληθούν τα μέσα που παρέχει η διπλωματία. Δεδομένες είναι οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις τόσο της Κίνας, όσο και της Ρωσίας σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος «άναψε το πράσινο φως» για την πώληση όπλων και συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας σε ευρεία κλίμακα τόσο στη Νότια Κορέα, όσο και στην Ιαπωνία, ενώ ο στρατός της Σεούλ πραγματοποιεί μεγάλης έκτασης γυμνάσια πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
Η Β.Κορέα όμως για όσους όμως δεν κατανοούν καλά , διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα και ειδικά βόμβα υδρογόνου, και αυτό από μόνο του αποτελεί εχέγγυο ότι όποιος επιχειρήσει οτιδήποτε εναντίον της θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες , τουλάχιστον.
Discussion about this post