Μια τρύπα στο νερό. Η ΕΕ επιβεβαίωσε και πάλι την αδυναμία της να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, βάζοντας πάνω από την κοινοτική αλληλεγγύη τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Έληξε η Σύνοδος Κορυφής χωρίς να υπάρχει καμιά νέα εξέλιξη στην πολιτική απέναντι στις νέες προκλήσεις και στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Η Ευρώπη είναι ένα μεγάλο πλοίο που αργεί να στρίψει», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανώς απογοητευμένος, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την λήξη της Συνόδου, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα που κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν και επιβεβαιώνοντας το ρόλο της γερμανικής πλευράς που με κάθε τρόπο έχει επιβάλλει μια ευνουχισμένη πολιτική, θέλοντας να κρατήσει αλώβητες τις στενές της σχέσεις με την Άγκυρα. «Απαιτείται ομοφωνία, που σήμερα δεν υπάρχει «, είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας ότι κάποιες δυνάμεις στην ΕΕ δουλεύουν με δική τους ατζέντα.
Στην ουσία σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε πράσινο φως στον εγκληματία Ερντογάν να συνεχίσει να αλωνίζει σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο μέχρι τέλος του χρόνου και να δημιουργεί συνθήκες πολεμικής σύρραξης. Οι δηλώσεις καταδίκης και συμπάθειας είναι ασπιρίνες μπροστά σε μια ραγδαίως εξελισσόμενη ασθένεια, που απειλεί να επιφέρει τραγικά τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή, όπως έγινε στη Συρία.
Η ΕΕ σήμερα έκανε ένα ακόμη έγκλημα. Άφησε την Τουρκία ελεύθερη να εγκληματεί στην Αρμενία γιατί μια επιβολή κυρώσεων θα της δημιουργούσε σοβαρό πλήγμα στα σχέδια της.
Δεν ήθελαν να συζητήσουν τις τουρκικές προκλήσεις. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και ότι συμπεριλήφθηκε έπειτα από επιμονή του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη, συμπληρώνοντας ότι «ζητήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα που να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων του Ορούτς Ρέις.
Θέμα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία έθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη που δοκιμάζονται από τέτοιες απειλές, θα ήταν μία πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ να μην επιτρέπουμε πια την πώληση όπλων στην Τουρκία, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν την κυριαρχία δύο κρατών-μελών». “Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, νομίζω η θέση μου έγινε κατανοητή”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Εντύπωση προκάλεσε η σημερινή αναφορά του Πρωθυπουργού για την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα 12 νμ, ενώ μόλις χθες ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης έθετε ως κόκκινη εθνική γραμμή τα 6 νμ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα ο κορυφαίος υπουργός αναφέρθηκε απαξιωτικά και προσβλητικά σε όσους ζητούν άμεσα να ασκήσει η Ελλάδα τα νόμιμα δικαιώματα της. «Οι εύκολοι λεονταρισμοί «, είναι η έκφραση Γεραπετρίτη , που θα πρέπει αν μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνει από σήμερα και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η σημερινή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στης Συνόδου Κορυφής, για την Τουρκία. Λόγια, λόγια , λόγια…..
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020.»
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post