Γερμανικό χτύπημα κατά της ελληνικής οικονομίας με την σφραγίδα SIMENS-BOCH. Την μεταφορά την ιστορικής εταιρίας ΠΙΤΣΟΣ στην Τουρκία αποφάσισε ο γερμανικός όμιλος παραβαίνοντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στο ελληνικό δημόσιο , ως αντάλλαγμα για τα σκάνδαλα που αναδείχτηκαν τις περασμένες δεκαετίες και για τα οποία ουδέποτε πλήρωσε το τίμημα των παράνομων ενεργειών του. Απεναντίας ήταν για δεκαετίες ο εθνικός προμηθευτής, με τεράστιο κύκλο εργασιών και υπερκέρδη.
Η μεταφορά της PITSOS σημαίνει ανεργία, μείωση εξαγωγών και μείωση του ΑΠΕ της χώρας.
Αλητεία, μεθόδευση και αποτύπωση προθέσεων. Η μεταφορά από την Ελλάδα στην Τουρκία αυτή την χρονική στιγμή είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της τουρκικής οικονομίας αλλά και εμμέσως αποδοχής των προκλητικών ενεργειών Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου , στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί ο όμιλος SIMENS- BOCH δεν είναι μια πολυεθνική που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Είναι το γερμανικό κράτος και οι συμφωνίες της κλείνονται μέσω διακρατικών επαφών και σε κορυφαίο επίπεδο.
Η χθεσινή θεατρική παράσταση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, με λεκτική στήριξη – συνηθισμένη τακτική- συνοδεύτηκε από την είδηση μεταφοράς μιας εμβληματικής επιχείρησης με ιστορία 155 ετών, στην Τουρκία. 400 και πλέον εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία και δεκάδες εταιρείες που συνεργάζονται και προμηθεύουν τον γερμανικό όμιλο στην Ελλάδα θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης.
Θα επέμβει η ελληνική κυβέρνηση ή θα υπακούσει εκ νέου στη Μέρκελ;
Σε καμιά περίπτωση ο γερμανικός κολοσσός δεν θα έπαιρνε απόφαση να φύγει από την Ελλάδα, αν δεν είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως από την Άνγκελα Μέρκελ, από την στιγμή που μια τέτοια απόφαση ξεπερνά τα στενά όρια μιας επιχειρηματικής κίνησης και είναι άκρως πολιτική.
Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα επέμβει για να σταματήσει μια απαράδεκτη ενέργεια που δεν έχει καμιά βάση σε οικονομικά στοιχεία, από την στιγμή που ο γερμανικός όμιλος και η PITSOS καταγράφουν κέρδη στην Ελλάδα και όμιλος BSH που ανήκει η PITSOS σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σημείωσε τον Σεπτέμβριο 2020 ρεκόρ κερδών. Είναι όμως και το θέμα της δέσμευσης των γερμανικού ομίλου ως αντιπαροχή για τα σκάνδαλα της SIMENS, για επενδύσεις και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας, που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.
Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας όπως έλεγε στην ελληνική ταινία ο Δήμος Σταρένιος και το βιώσαμε στο Δίστομο , στα Καλάβρυτα, στη Βιάνο και στην Καισαριανή. Το βιώσαμε με σκάνδαλα και μίζες , με 3 μνημόνια και σήμερα το βιώνουμε στην ελληνοτουρκική κρίση. Στο γερμανικό βέτο στη Σύνοδο Κορυφής να μην επιβληθούν κυρώσεις στον συνέταιρο τους, εγκληματία Ταγίπ Πασά Ερντογάν.
Θα συνεχίσει η SIMENS-BOCH να προμηθεύει το ελληνικό δημόσιο;
Αν τελικά ισχύσει η απόφαση θα συνεχίσει το Ελληνικό Δημόσιο να προμηθεύεται από μια εταιρεία που το έχει ζημιώσει και που ενεργεί κατά της ελληνικής οικονομίας, λειτουργώντας με αποικιοκρατική νοοτροπία. Θα προστατεύσεται κύριε Πρωθυπουργέ τα ελληνικά συμφέροντα;
Επιστολή για το ζήτημα της PITSOS με αποδέκτη τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε η ΠΟΕΜ στην οποία αναφέρει:
Η Πανελλήμια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, ζητώντας τη λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες αυτή τη στιγμή στη χώρα.
«Η Εταιρεία πρώην ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 έχει μια ιστορία 155 χρόνων. Είναι θυγατρική της ΒSH η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch. Από 1η Ιανουαρίου 2015 η ΒSH (pitsos) πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch και η τιμή εξαγοράς ανήλθε στα 3 δις. Η εταιρία μέχρι και σήμερα είναι κερδοφόρα» σημειώνει.
Στην επιστολή αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι της Πίτσος έχουν καταγγείλει την αθέτηση της συμφωνίας για επενδύσεις καθώς και τις αποχωρήσεις. «Μετά από παρουσία της ΠΙΤΣΟΣ 155 ετών στην Ελλάδα, η ΠΙΤΣΟΣ θα παράγεται πλέον στην Τουρκία. Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών» τονίζει η ΠΟΕΜ.
Όπως σημειώνει, η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.
«Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (pitsos). Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη ‘βούλα’ των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα» καταγγέλλει η ΠΟΕΜ.
«Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει» υπογραμμίζει τέλος η ΠΟΕΜ και ζητεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post