Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AVAX S.A. κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι ο όρος βιωσιμότητα δεν είναι άγνωστη λέξη για τις κατασκευές, αντιθέτως, συνδέεται κατεξοχήν με τον κλάδο. Ανέφερε επί τούτου, ότι τόσο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται από την Ευρώπη θα ενισχύουν περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις, καθώς δάνεια και επιδοτήσεις θα συνδέονται με περιβαλλοντικά κριτήρια. Στο νέο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η Ευρώπη μέσω και του ταμείου ανάκαμψης, υπογράμμισε ως μεγάλη αναγκαιότητα τη δημοπράτηση νέων έργων, με ορθές διαδικασίες ωρίμανσης, σφιχτά χρονοδιαγράμματα και επάρκεια πόρων για τους μελετητές. Τόνισε επίσης την ανάγκη να υλοποιηθούν έργα που αναδεικνύουν τα φυσικά προτερήματα τη χώρας μας. Αρκεί, όπως σημείωσε, και ο
κατασκευαστικός κλάδος, ως κατεξοχήν συμμέτοχος σ’ αυτή τη διαδικασία να περιορίσει από την πλευρά του τις ενστάσεις και τις προσφυγές, που κάποιες φορές γίνονται για την τιμή των όπλων όπως είπε.
Γιώργος Περδικάρης: Μέλος Δ.Σ. του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περδικάρης τόνισε ότι η πανδημική κρίση δημιουργεί μία μοναδική ευκαιρία στη χώρα να αλλάξει πορεία.
Όπως είπε τα κεφάλαια άνω των 60 δισ. που θα εισρεύσουν στη χώρα από τη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία ανέφερε ότι με τη μόχλευση και τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, είναι η μεγάλη πρόκληση που γεννάται. Αρκεί όπως τόνισε, να ξεπεραστούν οι παθογένειες και αγκυλώσεις: «Οφείλουμε όλοι μας να αφήσουμε πίσω τις συνήθεις του παρελθόντος» Ο χρόνος για τη απορρόφηση των 60 δισ. ότι είναι πολύ λίγος. Θα είμαστε, όπως είπε, ασυγχώρητοι αν δεν πετύχουμε, ανέφερε.
Κατά τον κ. Περδικάρη, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη ακόμη κι από αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπογράμμισε ακόμη, ότι εκτός από την εξάλειψη των παθογενειών που οφείλει να αφήσει πίσω του ο κατασκευαστικός κλάδος, (μεγάλες εκπτώσεις & δικαστικές αντιπαραθέσεις) πρέπει και η Ελληνική Διοίκηση από την πλευρά της να αλλάξει. «Να υπάρξει ακόμη και outsourcing εκεί που το Δημόσιο αργεί να ανταποκριθεί», ανέφερε, ούτως ώστε να συνδράμουν την πολιτεία στην ωρίμανση των μελετών.
Στην κατακλείδα της παρέμβασής του, υπογράμμισε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στον πυρήνα του ταμείου ανάκαμψης.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post