Μια είδηση που ήρθε την ώρα που η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εξετάζει το θέμα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ως απάντηση στις προκλήσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου , αλλάζει το σκηνικό και δημιουργεί έντονα ερωτηματικά για το περιεχόμενο της.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη δημιουργία μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , υπό την σκέπη της νατοϊκής συμμαχίας. Από την μια ακούγεται ως βήμα αποκλιμάκωσης και αποφυγής στρατιωτικής εμπλοκής αλλά από την άλλη όσοι ξέρουν αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις υπάρχει ουρά και παρασκήνιο.
Το διαμορφούμενο κλίμα υπέρ της Τουρκίας, αποτύπωσε η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου χαρακτήρισε την Άγκυρα στρατηγικό και πολύτιμο εταίρο της Ευρώπης και ότι θα πρέπει να στηριχθεί. Πραξικόπημα υπέρ της Τουρκίας σημειώθηκε πριν λίγο και στις Βρυξέλλες όπου το προσχέδιο που κατατέθηκε, προφανώς με ευθύνη της γερμανικής πλευράς, δεν κάνει καμιά αναφορά στην Τουρκία.
Η Τουρκία ζητά επίμονα τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, την ίδια ώρα που αυτή ενισχύεται στρατιωτικά. Το επόμενο βήμα είναι να οδηγηθούμε σε συμφωνία αφοπλισμού των στρατιωτικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Που σημαίνει ελληνικά μαχητικά χωρίς πυραύλους και πολεμικά πλοία χωρίς συστήματα ανίχνευσης και επικοινωνίας. Αυτό είναι το σχέδιο που θα οδηγήσει στον στρατιωτικό ευνουχισμό της χώρας, σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων και θα ανοίξει την κερκόπορτα στο Αιγαίο.
Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για την συμφωνία «Ελλάδας – Τουρκίας»
«Έπειτα από σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσωπειών Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής μηχανισμός στρατιωτικής αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε αέρα και θάλασσα» , σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Οι τεχνικές συνομιλίες στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από υψηλού επιπέδου επαφές σε Ελλάδα και Τουρκία» τονίζεται.
Το γεράκι του ΝΑΤΟ που έχει επιδείξει μονομερή στάση υπέρ της Τουρκίας μιας και την θεωρεί μεγάλο εταίρο της συμμαχίας, δήλωσε ότι:
«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι δύο πολύτιμοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους. «
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post