Ξεκίνησε ως Σύνοδος επιβολής κυρώσεων και κινδυνεύει να μετατραπεί σε Σύνοδο Ποντίων Πιλάτων, που βάζουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα πάνω από την αλληλεγγύη των μελών-κρατών.
Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ξεκινήσει στις Βρυξέλλες, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.
Το ερώτημα είναι αν πραγματική η ΕΕ είναι σε θέση να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη ενεργητική θέση με άμεσες κυρώσεις, βάζοντας φρένο στο εθνικιστικό παραλήρημα της Άγκυρας, ή θα συνεχίσει την πολιτική της ανεκτικότητας που αποθρασύνει το καθεστώς Ερντογάν. Από την αρχή της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν διαφανεί δυο τάσεις μέσα στην ΕΕ, η μια σκληρή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, που επιδιώκει να υπάρχουν κυρώσεις και που εκπροσωπεί η Γαλλία και απέναντι η πλευρά των ίσων αποστάσεων που επικαλείται τεχνηέντως την αποκλιμάκωση και το διάλογο και κατευθύνεται από το Βερολίνο.
Ξεκίνησαν ήδη οι επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ηγέτες μελών-κρατών. Η αρχή έγινε με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και στο πρόγραμμα έχει καθοριστεί συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία θα παραβρεθεί η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Στο τραπέζι της διήμερης Συνόδου Κορυφής θα τεθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, η πανδημία, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, η ενιαία αγορά και το Brexit. Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα κατά τη διάρκεια του δείπνου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους 27 ηγέτες των κρατών – μελών.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της», ανέφερε στην επιστολή αυτή ο κ. Μισέλ.
Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στην διευθέτηση των διαφορών με την Αθήνα και την Λευκωσία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισείοντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων κατά του τουρκικού καθεστώτος. «Υπάρχει ομόφωνη βούληση αποκατάστασης υγιών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν όροι», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης επί του θέματος και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα και το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα». Σημειώνεται πως σε περίπτωση άμβλυνσης της έντασης στην περιοχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία και για το καθεστώς της βίζας.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post