Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς σπάνιων παθήσεων στον Νομό Έβρου, κατέθεσε η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.
Πιο συγκεκριμένα, η κα Γκαρά επισημαίνει την απουσία μηχανημάτων PET-CT (Ποζιτρονικό – Αξονικό Τομογράφο) και Μονάδας Ιωδίου στον Έβρο, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να μετακινούνται μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται 400 χλμ μακριά για τη θεραπεία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχος είχε προβλέψει, μέσω δωρεάς, την εγκατάσταση μηχανήματος PET-CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού μηχανήματος παραγωγής κυκλοτρονίων και άλλων ραδιοφαρμάκων.
Η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό πότε τελικά θα προχωρήσει η εγκατάσταση αυτών των εξαιρετικά σημαντικών μηχανημάτων στο ΠΓΝΑ για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών.
Παράλληλα, στην ερώτησή της θέτει και το ζήτημα της μη λειτουργίας δεύτερης, απογευματινής βάρδιας λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, γεγονός που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να εξυπηρετηθούν.
Τέλος, η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και τη Μονάδα Εγκαυμάτων στο ΠΓΝΑ, ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους, ενώ ζητά να μάθει αν πρόκειται να αυξηθούν οι μέρες, κατά τις οποίες διεξάγονται επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στο εν λόγω Νοσοκομείο.
Ακολουθεί η ερώτηση :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Βελτίωση συνθηκών περίθαλψης καρκινοπαθών και ασθενών με σπάνιες παθήσεις στον Νομό Έβρου»
Τεράστιες παραμένουν οι ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι ασθενείς από τον Νομό Έβρου, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή».
Πιο συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις στον Έβρο, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανυπαρξία ιατρικού εξοπλισμού PET-CT (Ποζιτρονικό – Αξονικό Τομογράφο) και Μονάδας Ιωδίου, μηχανήματα αναγκαία και απαραίτητα για τους καρκινοπαθείς ασθενείς.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η πλησιέστερη πόλη στον Έβρο, που διαθέτει μονάδα PET/CT, είναι η Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται πάνω από 400 χιλιόμετρα μακριά, αναδεικνύει την τεράστια ταλαιπωρία αλλά και το επιπλέον κόστος (για την παραμονή, την μετακίνηση κλπ) στο οποίο αναγκάζονται οι ασθενείς από τον Έβρο για να πραγματοποιήσουν το αυτονόητο, δηλαδή τη θεραπεία τους.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας τις παραπάνω ελλείψεις στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τους καρκινοπαθείς στον Έβρο και τη Βόρεια Ελλάδα, υπέγραψε το 2018 Σύμβαση με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προέβλεπε την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού PET και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (Π.Γ.Ν.Α.)
Όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να αφαιρέσει από τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος προς το Π.Γ.Ν.Α. το μηχάνημα παραγωγής κυκλοτρονίων και άλλων ραδιοφαρμάκων, γεγονός που είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει νέες, μεγάλες δυσχέρειες για τους ασθενείς στον Έβρο.
Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα για την περίθαλψη των ασθενών στον Έβρο παραμένει η μη ύπαρξη δεύτερης, απογευματινής βάρδιας λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων Τεχνολόγων Ακτινολόγων, με τους ασθενείς πολλά απογεύματα να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να εξυπηρετηθούν.
Επιπρόσθετα, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ομαλή λειτουργία της κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και της Μονάδας Εγκαυμάτων που υφίστανται στο Π.Γ.Ν.Α., που οφείλεται στην έλλειψη θέσεων ειδικευομένων. Επίσης, παρατηρείται εκτόξευση της λίστας αναμονής χειρουργείων, διότι δίνονται μόνο δύο ημέρες χειρουργείων το μήνα για πλαστική χειρουργική.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως για τους καρκινοπαθείς πολίτες του Έβρου η πλαστική αποκατάσταση αποτελεί πράξη, όχι απλά αισθητική, αλλά επαναφοράς του σώματός τους στην προτεραία κατάσταση πριν τη διάγνωση του καρκίνου.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
– Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο η εγκατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού PET-CT, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανήματος παραγωγής κυκλοτρονίων και άλλων ραδιοφαρμάκων που είχε εξασφαλίσει για το Π.Γ.Ν.Α. η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ώστε οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς σπάνιων παθήσεων από τον Νομό Έβρου, να μην χρειάζεται να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για τις θεραπείες τους;
– Σχεδιάζει το Υπουργείο να επεκτείνει τη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, εξετάζοντας τη λειτουργία και δεύτερης βάρδιας του Αξονικού κατά τις απογευματινές ώρες;
– Θα διαθέσει το Υπουργείο το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να προχωρήσει η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και της Μονάδας Εγκαυμάτων στο ΠΓΝΑ;
– Είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου η αύξηση των ημερών ανά μήνα, κατά τις οποίες διεξάγονται στο Π.Γ.Ν.Α. επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής; Και αν ναι πότε προβλέπεται να το πράξει;
Η ερωτώσα βουλευτής
Γκαρά Αναστασία
Discussion about this post