Γραπτή Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α. Δημοσχάκης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφορικά με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντός περιοχής δασικού χαρακτήρα και την νομιμοποίηση αυτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4280/14), οι κτηνοτρόφοι είχαν το δικαίωμα εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος (μέχρι τις 08/08/2020) να νομιμοποιήσουν τις υφιστάμενες κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, σημαντικός αριθμός των κτηνοτρόφων της περιφερειακής ενότητας Έβρου δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση της άδειας της υφιστάμενης κτηνοτροφικής τους μονάδας εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα, όπως αναφέρεται και στην σχετική επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης (Α.Σ.Κ.Γ.Ε.) Σουφλιώτικα Κελάρια (επισυνάπτεται).
Στην Γραπτή Ερώτηση, υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να δοθεί χρονική παράταση στην ισχύουσα νομοθεσία, άλλως οι οικονομικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα του νομού, θα είναι καταστροφικές.
Ο βουλευτής, τονίζει εμφατικά ότι η κτηνοτροφία μαζί με την γεωργία και την αλιεία συνιστούν τις κύριες εισοδηματικές πηγές των Εβριτών….
Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση :
ΠΡΟΣ: 1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας
ΘΕΜΑ : ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4280/14) οι κτηνοτρόφοι, είχαν το δικαίωμα της νομιμοποίησης των υφιστάμενων κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων εντός δασικού χαρακτήρα έκτασης, με χρονική προθεσμία έως τις 8 Αυγούστου 2020.
Ωστόσο, σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων του Νομού Έβρου, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση άδειας της κτηνοτροφικής τους μονάδας εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα, όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης (Α.Σ.Κ.Γ.Ε.) Σουφλιώτικα Κελάρια (επισυνάπτεται).
Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2012 για τους όρους και προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης αλλά και την μεταβατική περίοδο για την προσαρμογή των υπαρχόντων στάβλων στο νέο πλαίσιο, αποδείχτηκε αναποτελεσματικό στην εφαρμογή του.
Ακόμα και σήμερα περίπου το 80% των σταβλικών εγκαταστάσεων στην Χώρα συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.
Αυτό έχει δυσάρεστες συνέπειες για τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, δεν μπορούν να διαθέσουν πρώτη ύλη για προϊόντα ΠΟΠ, αλλά και να ενταχθούν σε επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι κτηνοτρόφοι του Έβρου στο σύνολό τους αιτούνται να δοθεί παράταση ισχύος της υφιστάμενης νομοθεσίας για τουλάχιστον ένα (1) έτος, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες διατυπώσεις.
Η γεωργία, η αλιεία και η κτηνοτροφία συνιστούν τις κύριες εισοδηματικές πηγές του ακριτικού Έβρου!
Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά την εκ νέου κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.
Σε περίπτωση που δεν νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, δεν θα λάβουν την καταβολή των άμεσων οικονομικών ενισχύσεων ενώ αναμένεται και η επιβολή ποινών-κυρώσεων σε προγράμματα που έχουν ήδη ενταχθεί.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε:
Ø Yπάρχει σχεδιασμός για να δοθεί παράταση στην διαδικασία αδειοδότησης και τακτοποίησης υφιστάμενων σταβλικών εγκαταστάσεων με την πρόβλεψη της αναστολής ισχύος όλων των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης που τυχόν έχουν εκδοθεί?
Ø Υπάρχει σχεδιασμός για ένα νομοθετικό πλαίσιο περισσότερο ευέλικτο κι αποτελεσματικό στην ως άνω διαδικασία?
Discussion about this post