Μύθος η αποκλιμάκωση και η εντύπωση που προσπαθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα να δοθεί , ότι η Τουρκία συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις και θα καθίσει στο τραπέζι του «διαλόγου». Ο Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική τακτική καθώς μετά την τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του, θέτει ευθέως θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης αναφέρει ότι «Η Τουρκία προτρέπει τις χώρες, που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως για την αποστρατικοποίηση των νησιών, να ενεργήσουν με κοινή λογική. Δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό και καμία υποχώρηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».
Επιπλέον το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ξεκαθαρίζει πως η τουρκική θέση είναι «πάγια υπέρ του διαλόγου για δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην περιοχή. Η Τουρκία τοποθετείται πάντα στο πλευρό της δικαιοσύνης και της ισότητας σε κάθε περιφερειακή και παγκόσμια διένεξη και αυτό ισχύει και για τις συμπεριφορές και ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα και τους οργανισμούς, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν παίζει ένα διπλωματικό παιχνίδι, χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις απαιτήσεις του και με τις πλάτες της Άνγκελα Μέρκελ και του ΝΑΤΟ, επιχειρεί να εγκλωβίσει την ελληνική πλευρά σε μια ατζέντα που περιέχει μονομερώς κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο και εθνική ταπείνωση μιας και οι μεγάλες δυνάμεις τις τελευταίες ώρες δείχνουν να κάνουν μια στροφή που ευνοεί ξεκάθαρα την Άγκυρα. Ακόμη και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να αναζητά γέφυρα επικοινωνίας και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, δεν αποκλείεται επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι.
Την ίδια ώρα μπορεί το Oruc Reis και μέρος του τουρκικού στόλου να αποσύρθηκαν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά παραμένουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ τα τουρκικά ερευνητικά Barbaros και Yavuz παραβιάζοντας απρόκλητα την κυπριακή κυριαρχία και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η απόφαση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις με τους εισβολείς και τρομοκράτες θέτει σε άμεσο κίνδυνο την Κυπριακή Δημοκρατία και στέλνει σε ΕΕ και ΗΠΑ λάθος μήνυμα.
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται και να συζητά με την Άγκυρα, όταν υπάρχει παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας αλλά και συνεχίζεται η ρητορική των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων. Το αρραγές μέτωπο Ελλάδας- Κύπρου είναι ύψιστη εθνική επιλογή και οποιαδήποτε κίνηση διαχωρισμού των θεμάτων Ελλάδας – Κύπρου, θα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Η Αθήνα είδε το τυρί, αλλά δεν είδε τη φάκα. Αντί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το κλίμα που είχε διαμορφωθεί κατά της Τουρκίας, υποχώρησε στις Γερμανικές πιέσεις και έδωσε χώρο στην Άγκυρα να αναπνεύσει και γυρίσει το παιχνίδι υπέρ της. Ακόμη και η είδηση ότι Τουρκία και Αίγυπτος συζητούν σε υψηλό επίπεδο μια συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ, ενώ έχει προηγηθεί η ¨κουτσουρεμένη¨ οριοθέτηση με την Ελλάδα γεννά ανησυχία και ερωτηματικά. Η υποχώρηση σε αυτή τη φάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στις πιέσεις είναι καταστροφική.
Γερμανία και ΗΠΑ είναι προφανές ότι στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ επιθυμούν η Τουρκία να παίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και σε καμιά περίπτωση δεν θα ρισκάρουν οποιαδήποτε σύγκρουση μαζί της. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο θέμα της Βόρειας Συρίας όπου οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν και άνοιξαν το δρόμο να εισβάλουν τα τουρκικά στρατεύματα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα παραχωρεί κυριαρχία στο ΝΑΤΟ , παραχωρώντας στις ΗΠΑ νέες βάσεις και αναβαθμίζοντας την Σούδα, χωρίς ουσιαστικό αντάλλαγμα μιας και η πολιτική τους παραμένει προκλητικά φιλοτουρκική.
Η ολιγωρία και η καθυστέρηση λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας, λειτούργησε ευεργετικά για την Άγκυρα μιας και αναγκάστηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο μοναδικός με ξεκάθαρες θέσεις, προσωρινά να νερώσει το κρασί του. Από τις θριαμβολογίες για κοινό αμυντικό σύμφωνο με τη Γαλλία, αν δεν αφυπνιστούμε κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε πλήρη απομόνωση.
Εν κατακλείδι η πολιτική του ΝΑΙ σε όλα και των υποχωρήσεων δείχνει ότι είναι αναποτελεσματική. Τα καλά παιδιά, δεν εκτιμώνται και θεωρούνται δεδομένα και εύκολος συνομιλητής. Αυτό η ελληνική πλευρά θα πρέπει κάποτε να το αντιληφθεί και να διαμορφώσει μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή, που δεν θα υποχωρεί και δεν θα βάζει στο τραπέζι τα εθνικά της δίκαια. Το Κυπριακό βέτο για την Λευκορωσία έδειξε το δρόμο…
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post