Πολιτική χωρίς επιστήμη;
Αποδυνάμωση της Αιματολογικής κλινικής ΠΓΝΑ με πρόσχημα την δημιουργία νέας Αιματολογικής κλινικής στην Καβάλα;
Με δυσάρεστη έκπληξη έλαβα γνώση ψηφίσματος του Περιφερειακού συμβουλίου της Π.Α.Μ.Θ. για ίδρυση Αιματολογικής κλινικής στο Γ. Ν. Καβάλας. Στο ψήφισμα μάλιστα αναφέρεται ψευδώς πως είμαι σύμφωνος με τη διάθεση του Επίκουρου Καθηγητή της Αιματολογικής κλινικής κ. Εμμανουήλ Σπανουδάκη προς «επίβλεψη της υπό ίδρυσης κλινικής» (!), ενώ περιέχει και μια σειρά ανακριβειών σχετικά με την Αιματολογική κλινική του ΠΓΝΑ.
Η ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Αιματολογικής κλινικής αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή, επίπονη και δαπανηρή διαδικασία. Η αιματολογική διάγνωση και θεραπεία απαιτούν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, εμπειρίας και υποδομών. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν δυσβάσταχτο κόστος και η φροντίδα των ασθενών απαιτεί πολλές ακόμα υποστηρικτικές δομές, μη διαθέσιμες όμως στο Γ.Ν.Καβάλας.
Αντιθέτως, η Αιματολογική κλινική του Π.Γ.Ν.Α. είναι η μεγαλύτερη αυτόνομη Αιματολογική κλινική στη βόρεια Ελλάδα, μετά την αντίστοιχη κλινική του Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Καλύπτει εδώ και 33 συναπτά έτη όλη την Π.Α.Μ.Θ. παρέχοντας υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών πρωτοστατώντας στο χώρο της Αιματολογίας σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Η απλή παράθεση των αριθμών είναι αποκαλυπτική: 5.797 ραντεβού ετησίως στα ΕΙ, 2.248 εισαγωγές και 2.690 χημειοθεραπείες μόνο στη βραχεία νοσηλεία (στοιχεία 2019).
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως το ψήφισμα οδηγεί σε αποδυνάμωση της Αιματολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Α. χωρίς βέβαια να εγγυάται – το αντίθετο μάλιστα- πιθανά υγειονομικά οφέλη στην περιφέρεια. Με ποιο επιχείρημα και ποια στρατηγική αποδυναμώνεται, αντί να ενισχυθεί, τριτοβάθμιο κέντρο με τεράστια προσφορά στην κοινωνία όλης της Π.Α.Μ.Θ. για να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα νέο σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας covid-19;
Η αυθαίρετη και αναιτιολόγητη ίδρυση εξειδικευμένων κλινικών σε κάθε νομό δεν αποτελεί υπεύθυνη στρατηγική υγείας, αλλά πεδίο πολιτικής σκοπιμότητας. Πραγματικά, σύμφωνα με τη λογική του ψηφίσματος, αναρωτιέται κανείς γιατί να μη γίνει Αιματολογική κλινική και στην Ξάνθη και στη Δράμα και κατ’ επέκταση σε όλα τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της επικράτειας; Αντιλαμβάνεται κανείς σε τι κίνδυνο θα τεθούν οι ασθενείς σε μια ατάκτως εκκολαπτόμενη Αιματολογική κλινική;
Στους δύσκολους καιρούς της εποχής μας, εποχή μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, η πολιτική παραχωρεί την πρωτοκαθεδρία στην επιστήμη. Ο τόπος μας χρειάζεται βιώσιμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανάπτυξης βάσει του ακριβούς υγειονομικού χάρτη και όχι υπονόμευση των ήδη υπαρχουσών δομών.
Discussion about this post