Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου ζήτησε την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στήριξη του κλάδου της Εστίασης
Πώς «διάβασε» το Επιμελητήριο Έβρου τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης
Την άμεση ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στην κατεύθυνση της υποστήριξης των αιτημάτων του κλάδου της Εστίασης, ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.
Ο κος Τοψίδης απηύθυνε χαιρετισμό στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων την Δευτέρα 14/09, τονίζοντας ότι «σήμερα στο Επιμελητήριο Έβρου, 1565 μέλη είναι στον κλάδο της Εστίασης – αποκλειστικά της Εστίασης και όχι σε παρεμφερή επαγγέλματα. Που σημαίνει ότι αποτελούν το 22%, από τα 7.500 μέλη που έχει το Επιμελητήριο. Ένας δυνατός, δυναμικός κλάδος (εν. ο κλάδος της Εστίασης), που παρέχει εργασία σε επιστήμονες ακόμη και σε ανειδίκευτους εργάτες».
Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη δεν καταγράφουν κρούσματα της νόσου Covid-19 εδώ και αρκετές ημέρες, ζήτησε την άρση του μέτρου που ορίζει το κλείσιμο των καταστημάτων Εστίασης τα μεσάνυχτα και τόνισε: «θα ήθελα να κάνω μία πρόταση εδώ στον Αθανάσιο Τσώνη (σ.σ. Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ) που εκπροσωπεί και την Περιφέρεια, να βγάλουμε ένα ψήφισμα σήμερα, το οποίο να πάει την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να λέει ότι πρέπει να σταματήσει το ωράριο στις 00.00. Τουλάχιστον σήμερα να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα να γίνει ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, να σταλεί στα Υπουργεία να σταματήσει ο Έβρος να είναι στη ζώνη όπου τα καταστήματα λειτουργούν μέχρι τις 00.00».
Διερωτώμενος «για ποιο λόγο ο νομός Έβρου, για ποιο λόγο η Αλεξανδρούπολη να είναι τιμωρημένοι», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκλεισε τον χαιρετισμό του με κάλεσμα ενότητας λέγοντας «θα πρέπει κάποια στιγμή ενωμένοι να διεκδικήσουμε τουλάχιστον από τους τοπικούς φορείς και μετά από κει και πέρα αυτοί να το στείλουν πιο κάτω και να πιέσουμε.
Καλή δύναμη και κουράγιο σε όλους γιατί αυτή η κατάσταση δεν ξεπερνιέται αλλιώς».
Χ. Τοψίδης: «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά»
Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Thessaloniki Helexpo Forum το Σάββατο 12/09, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου έβαλε θετικό πρόσημο εν αρχή, ωστόσο προχώρησε σε μία σειρά διαπιστώσεων με σημαντικότερη αυτών το γεγονός ότι από κανένα μέτρο δεν προκύπτει άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
«Θα περιμέναμε ή τουλάχιστον θα πρέπει η κυβέρνηση μέσα από το αποκούμπι που έχει απομείνει, που είπε ο πρωθυπουργός ότι έχουν κρατήσει κάποια λεφτά, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που διανύουμε να δώσει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις, η οποία θα είναι αυτή που θα ενισχύσει την οικονομία και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κος Τοψίδης.
Συμπλήρωσε ακόμη πως «ο,τιδήποτε δίνει η κυβέρνηση έξτρα από αυτά που υπάρχουν, ενισχύει την οικονομία. Αλλά, αυτό που βλέπουμε είναι ότι περισσότερο ενισχύει την κατανάλωση. Τα μέτρα που δόθηκαν είτε στους εργαζόμενους -που θα προσληφθούν 100.000 εργαζόμενοι με την επιδότηση εισφοράς εργασίας που είναι είτε για τον εργαζόμενο, είτε για την επιχείρηση- και τα μέτρα που έδωσε, το 1,4 δις στους συνταξιούχους, που είναι και αυτά χρήσιμα μέτρα, αφορούν την κατανάλωση. Αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε και δεν ακούσαμε -και είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις- είναι ότι δεν δόθηκαν μέτρα υποστήριξης άμεσα στις επιχειρήσεις».
Εξειδικεύοντας το σχόλιο του, ο κος Τοψίδης, φέροντας και την ιδιότητα του Προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ, στάθηκε σε δύο σημεία: α) στην συνέχιση της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία χαιρέτισε μεν, αλλά εξέφρασε την ανησυχία ότι «υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, λόγω των οποίων δεν μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις. Αυτό τουλάχιστον έχει καταγραφεί στην πρώτη και τη δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει και με την τρίτη και την τέταρτη» και β) στα μέτρα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών πιθανολογώντας ότι «ίσως δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν». Επανέφερε την πρόταση ότι «θα έπρεπε να σκεφτεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να δοθούν για ένα πλήρες εξάμηνο και ο μισθός και οι εισφορές, με την υποχρέωση η επιχείρηση να κρατήσει τους εργαζόμενους για άλλο ένα εξάμηνο. Έτσι θα είχε μεγαλύτερη απορροφητικότητα το πρόγραμμα και πιστεύω θα ήταν περίπου στα ίδια λεφτά και στα ίδια κεφάλαια που πρέπει να δαπανήσει η κυβέρνηση».
Discussion about this post