Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού Καντόνια της Κίνας ,το 4ο λιμάνι παγκοσμίως στο εμπόριο, αναμένεται να υπογραφεί στις 8 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κίνας του Πρέσβη της Κίνας και των αντίστοιχων εκπροσώπων των Λιμενικών αρχών.
Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του εχτές ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli υπογραμμίζοντας πως «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο εμπόριο που έρχεται από την Ανατολή οφείλει και θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.»
«Εκτιμούμε ότι αυτό το μνημόνιο κρύβει προσδοκίες, δεν είναι κάτι που θα δώσει άμεσα αποτελέσματα αλλά κρύβει προσδοκίες και από τις δυο πλευρές. Δηλαδή εμείς προσδοκούμε να φέρουμε φορτία τα οποία κάθε χρόνο γίνονται πάρα πολλά από την Ανατολή και οι Κινέζοι προσδοκούν να βρουν ένα εναλλακτικό δρόμο ποιο γρήγορο πιο ασφαλή και πιο οικονομικό στην διακίνηση προϊόντων και αυτό οφείλουμε να το ανιχνεύσουμε,» είπε ο κ. Δούκας και τόνισε πως «αν το κάνουμε καθένας από μόνος του τα δυο λιμάνια πιθανόν να αστοχήσουμε η να χάσουμε την ρότα μας.»
Ο κ. Δούκας παρουσίασε στον κ. Xiaoli τα σχέδια του λιμανιού και τον ενημέρωσε για τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να αναπτυχθούν κάποιες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ εταιρειών των δυο λιμένων.
Νωρίτερα κ.Xiaoli συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη .Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο κ. Λαμπάκης παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής μέσα από την αξιοποίηση του λιμανιού, τη δημιουργία του διαμετακομιστικού κέντρου σε έκταση 400 στρεμμάτων που ανήκει στον Δήμο και την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής ηλεκτροκίνησης Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς.
Επίσης, ενημέρωσε τον πρέσβη για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας και τη δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ τόνισε τη δυνατότητα μετατροπής της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο επισημαίνοντας τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής.
Ο κ. Xiaoli χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών και δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να τη συστήσει στο λαό της Κίνας, τόσο στους τουρίστες όσο και στους επιχειρηματίες, καθιστώντας την σταθμό στο νέο Δρόμο του Μεταξιού.
Και οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι η συνάντηση αποτελεί την απαρχή μιας αγαστής και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης ενώ δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την επιθυμία τους να καλλιεργήσουν ουσιαστικές σχέσεις συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της ενέργειας και της γεωργίας μέσα από την αδελφοποίηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης με μια πόλη της Κίνας.
Discussion about this post