«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το θέμα της Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «απόλυτη αναγκαιότητα» -προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο- τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.
Τι αναφέρει το άρθρο 42
«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ανάμεσα στις κυρώσεις που έπεσαν στο τραπέζι είναι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και της προενταξιακής χρηματοδότησης. Μια εξέλιξη που θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής για την παραπαίουσα τουρκική οικονομία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ συζητείται η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για δασμούς κλπ καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως και η διακοπή πώλησης όπλων – ανταλλακτικών απ’ όλα τα κράτη – μέλη προς την Τουρκία.
Επίσης, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε το αίτημα να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων που σχεδιάζονται εναντίον της Τουρκίας συγκεκριμένα μέτρα για τις τουρκικές τράπεζες και την τουριστική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post