Μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι πλεονάσματος 805 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και κατά συνέπεια του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών, καθώς οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι οι αντίστοιχες εξαγωγές.
Τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων δεν παρουσίασαν μεγάλες μεταβολές.
Η μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών αγαθών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων, στην οποία συνέβαλε και η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (σε σταθερές τιμές οι εξαγωγές καυσίμων σημείωσαν άνοδο κατά 17,7%). Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 3,1% σε τρέχουσες τιμές (-2,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% (-1,5% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εισπράξεις ανήλθαν μόλις στα 64,3 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα 2,55 δις ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παράλληλα, μείωση κατά 81,3% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές. Μείωση κατά 39,7% καταγράφηκε στο ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων των θαλάσσιων και των αεροπορικών μεταφορών.
Το α΄ εξάμηνο του 2020, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 7,0 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 2,9 δις ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019, καθώς η επιδείνωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων υπεραντιστάθμισε τη βελτίωση των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι εξαγωγές.
Οι εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων αντίστοιχα, όπως προαναφέρθηκε.
Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 3,9% σε τρέχουσες τιμές (-3,4% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,1% (-9,5% σε σταθερές τιμές). Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 1/3 εκείνου του α΄ εξαμήνου του 2019, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως του ταξιδιωτικού. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 76,9% και 87,5% αντίστοιχα.
Μέτρια η απόδοση για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο:
Μέχρι το τέλος του έτους, οι εισπράξεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,5 με 4 δις ευρώ, και όλα αυτά υπολογίζοντας ένα σχετικά καλό σενάριο το οποίο πάντως δεν προκύπτει από τα τρέχοντα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι γεγονός πως όταν άνοιξαν τα περιφερειακά αεροδρόμια στις αρχές Ιουλίου, οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών του τουρισμού έκαναν λόγο για έσοδα 5 δις ευρώ για το σύνολο του έτους, αλλά δυστυχώς οι μειωμένες αφίξεις κατέβασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις και δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές προσδοκίες.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post