Την πιλοτική εφαρμογή, για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, ενός συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των καλύκων που απορρίπτονται κατά την κυνηγετική δραστηριότητα ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Οι κυνηγοί, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, πρέπει και να διαχειρίζονται τα απόβλητα της δραστηριότητάς τους για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την αειφορία του κυνηγίου. Ο κυνηγότοπος πρέπει να παραμένει στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν την επίσκεψη των κυνηγών και αυτό θα γίνει μόνο αν ο κάθε κυνηγός προχωρά στη συλλογή των αποβλήτων που δημιουργεί.
Ο κ. Φάμελλος, κάλεσε τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να προχωρήσουν στη δημιουργία του κατάλληλου συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων, ένα σύστημα που για φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά, αλλά από την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο θα λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι και τα καταστήματα εμπορίας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα αναλάβουν την προετοιμασία υποδομών προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων ώστε να προωθούνται στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
Ο αρμόδιος υπουργός, χαρακτηρίζει το κυνήγι ως μια δραστηριότητα που συμβάλλει στην αειφορική διαχείριση των θηρευσίμων ειδών, αποτελεί δηλαδή μέτρο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ως τέτοιο εντάσσεται στον γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Καλεί τους κυνηγούς να σέβονται το θήραμα, το περιβάλλον, τους κυνηγετικούς σκύλους και τις απαγορεύσεις θήρας που ισχύουν. Τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη τήρησης των κανόνων ασφαλείας από τους κυνηγούς, την αποφυγή των κατοικημένων περιοχών με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας που προβλέπονται από τις διατάξεις περί θήρας, καθώς και την τήρηση των κανόνων ένδυσης που προβλέπονται για τη θήρα συγκεκριμένων θηραμάτων. Τέλος, εύχεται στον κυνηγό που δέχτηκε επίθεση από αρκούδα στη Φλώρινα να έχει ταχεία ανάρρωση και να επιστρέψει σύντομα δυνατός στους οικείους του, όπως και να είναι αυτή η πρώτη και τελευταία αρνητική είδηση για τη φετινή κυνηγετική περίοδο.
….κι ο Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι;
Ο κ. Φάμελλος, κατά τον πρώτο χρόνο θητείας τους ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μας έχει εκπλήξει ευχάριστα με την επικοινωνιακή του τακτική. Πλήθος ανακοινώσεων και δελτίων τύπου από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου τροφοδοτούν κάθε εβδομάδα τα ΜΜΕ. Με την τακτική αυτή, ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης έχει την δυνατότητα της επίσημης ενημέρωσης για κάθε νέα υπουργική απόφαση και για κάθε νέα εγκύκλιο που τον αφορά.
Εκείνο, βέβαια, που προκαλεί εντύπωση σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα γύρω από την κυνηγετική δραστηριότητα είναι η σιωπή του κ. Φάμελλου για τον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι. Η διαδικασία του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου 2016 με πρωτοβουλία του τότε Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, και ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου 2016, με την υποβολή προτάσεων.
Στη διαδικασία του διαλόγου συμμετείχαν εμπλεκόμενες περιβαλλοντικές διευθύνσεις και γραμματείες, Πανεπιστημιακοί φορείς, επιμελητήρια, εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ, σχετικά σωματεία, ομοσπονδίες και πολιτικά κόμματα. Πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος αποφάσισε την διακοπή της συμμετοχής. Το ίδιο έπραξαν και οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες που ανήκουν οργανικά και διοικητικά στην ΚΣΕ.
Το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε με αντικείμενο την αξιολόγηση των απόψεων του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τον κ. Τσιρώνη, παρουσία ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, στις 21 Ιουλίου 2016. Στις δηλώσεις του ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι υπάρχει «μια εκτεταμένη, παράνομη δραστηριότητα που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των 2/3 της ελληνικής επικράτειας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ (απογευματινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 1, την Πέμπτη 21/7), οι αναγκαίες αλλαγές που προέκυψαν από τα συμπεράσματα του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι θα είχαν οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο (του 2016) και πρακτικά θα είχαν αντίκτυπο από την επόμενη κυνηγετική περίοδο (2017-2018). Οι κατευθύνσεις του υπουργείου ήταν:
- Μία άδεια για ένα είδος
- Δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών
- Σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αποφασίζει για την διάρκεια και τους περιορισμούς της θηρευτικής περιόδου
- Αυστηρότερος έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία των κυνηγετικών συλλόγων
- Αμεση πληρωμή των προστίμων
- Ενιαίο σώμα φύλαξης της φύσης στο οποίο θα υπαχθούν και οι θηροφύλακες χωρίς όμως να προβλέπεται για την ώρα να προσληφθούν στο δημόσιο
- Επίσης, θα επανεξεταστεί το υποχρεωτικό σφράγισμα ή η φύλαξη σε ειδικούς χώρους όσων κυνηγετικών όπλων δεν χρησιμοποιούνται.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου του 2016, ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για το κυνήγι, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος. Τόσο στις δηλώσεις του κ. Φάμελλου, όσο και στο πλήθος των δελτίων τύπου που εκδίδει το ΥΠΕΝ και αφορούν το κυνήγι, απουσιάζει κάθε αναφορά στον Εθνικό Διάλογο για το κυνήγι. Σαν να μην έγινε ποτέ η όλη διαδικασία. Λες και στην θήρα δεν χρειάζεται καμία αλλαγή από όσες προτείνει το πολυσέλιδο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας.
Γιατί, άραγε, τέτοια στροφή 180 μοιρών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ;
Πόσες πολύτιμες εργατοώρες θα εξοικονομούνταν στις δασικές υπηρεσίες, μόνο από την εφαρμογή της πρότασης του σχετικού πορίσματος για την δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών θήρας;
Και οχι μόνο στις δασικές υπηρεσίες αλλά και στους κυνηγετικούς συλλόγους. Πόσα χρήματα θα εξοικονομούσαν οι κυνηγετικοί σύλλογοι από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης των αδειών θήρας ώστε να τα διαθέσουν σε φιλοθηραματικές δραστηριότητες. Δείτε το παράδειγμα της Κύπρου (Διαδικασία έκδοσης άδειας κυνηγιού στην Ελλάδα και στη Κύπρο) και ας ξεκολλήσουμε επιτέλους από μια ιδιαίτερα κοστοβόρα, γραφειοκρατική διαδικασία ηλικίας πέντε δεκαετιών.αα
Discussion about this post