Συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση TRT για το θέμα της Αγίας Σοφίας έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
O Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας η μετατροπή και απέρριψε σφόδρα κάθε σχόλιο κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Είναι στην UNESCO στη λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε ευαίσθητοι και εμείς την προστατεύουμε. Θα ενημερώσουμε την UNESCO για ό,τι κάνουμε, δεν θα κάνουμε κάτι κρυφό», είπε. Ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε πως υπάρχουν και άλλα μνημεία που έχουν μετατραπεί σε πύργους, πανεπιστήμια κλπ. κλπ.
«Το τζαμί της Κόρντοβα έγινε εκκλησία. Ήταν στη λίστα κι αυτό αλλά χρησιμοποιείται ως εκκλησία. Ήταν μία μεγάλη επιθυμία του λαού μας να γίνει τζαμί. Πάρθηκε μία δικαστική απόφαση. Υπάρχουν πολλά τζαμιά που έγιναν τζαμιά στην Ευρώπη». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε και ένα βήμα πάρα πέρα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της. «H τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα αυτό (της Αγίας Σοφίας) είναι η Ελλάδα. Στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι από τις πιο σκληρές χώρες στον κόσμο…. Στην Ελλάδα είδαμε πώς χρησιμοποιούνται τα τζαμιά. Η Ελλάδα είναι που αντιδρά πιο πολύ, αλλά πώς ζουν στη Δυτική Θράκη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τζαμί, στη δεύτερη πόλη. Ο Βαρθολομαίος αν συμμετείχε σε κηδεία και τον τιμωρούσαμε, τι θα γινόταν; Αλλά η Ελλάδα το κάνει. Έκλεισε τα τζαμιά στον κορονοϊό», είπε. Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στην Σύρτη και τη Τζούφρα τονίζοντας ότι πρέπει να εκκενωθούν. «Αν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι, τότε εκεχειρία και υπόλοιπα βήματα. Εμείς εκεχειρία και πολιτική λύση θέλουμε, αλλά με τους απαραίτητους όρους Είναι στρατηγικής σημασίας αυτές οι δύο πόλεις Πρέπει να δείξουν καλή θέληση, αλλιώς ο στρατός ετοιμάζεται για επέμβαση.», είπε.
Ανατολική Μεσόγειος
Για την Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε πως η θέση της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη. «Παρά τις προειδοποιήσεις μας η ελληνοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε μονομερείς γεωτρήσεις και η Ελλάδα σε συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ. Όλα ξεκίνησαν με αυτό το χάρτη της Σεβίλλης, όπου βλέπετε με κόκκινο την ΑΟΖ που καθόρισε η Ελλάδα και η Τουρκία άφησαν μόνο να παίρνει μία ανάσα. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις δικές μας θέσεις με τη συμφωνία με την Ιταλία Έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις πάλι θέσεις της Ελλάδας. Μετά το μνημόνιό μας με τη Λιβύη, αυξάνεται η θαλάσσια ζώνη της Αιγύπτου. Αν αποκτήσει μία δίκαιη προσέγγιση στο ζήτημα της κατανομής και η ε/κ το ίδιο, τότε κατά 90% το πρόβλημα θα λυθεί. Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τ/Κ.», είπε. «Είμαστε έτοιμοι για έρευνες και γεωτρήσεις εδώ μετά το μνημόνιο με Λιβύη», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από sigmalive.com
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post