Οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν σήμερα, Δευτέρα, τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, σημαδεύοντας άλλο ένα ορόσημο στην εξάπλωση της ασθένειας η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.
Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και χρειάστηκαν τρεις μήνες προκειμένου ο αριθμός των κρουσμάτων να φθάσει το ένα εκατομμύριο. Χρειάστηκαν μόλις πέντε ημέρες για να φθάσει ο αριθμός αυτός τα 13 εκατομμύρια από 12 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί στις 8 Ιουλίου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου τριπλάσιος εκείνου των σοβαρών περιπτώσεων γρίπης που καταγράφονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 568.500 θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό, στο ίδιο εύρος με τον αριθμό των θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο από τη γρίπη σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 10 Ιανουαρίου στην Ουχάν, στην Κίνα, προτού οι μολύνσεις και οι θάνατοι να εκτοξευθούν στην Ευρώπη και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πολλές σκληρά πληγείσες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού (lockdown) που είχαν επιβάλει προκειμένου να επιβραδύνουν τη μετάδοση της COVID-19. Άλλα μέρη, όπως η Μελβούρνη στην Αυστραλία, εφαρμόζουν έναν νέο γύρο κλεισιμάτων.
Η καταμέτρηση του Ρόιτερς, που βασίζεται σε κυβερνητικά στοιχεία δείχνει πως η ασθένεια επιταχύνεται ταχύτερα στη Λατινική Αμερική. Η Αμερική καταγράφει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις παγκοσμίως και τους μισούς θανάτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν ένα καθημερινό παγκόσμιο ρεκόρ 69.070 νέων μολύνσεων στις 10 Ιουλίου. Στη Βραζιλία, 1,86 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, περιλαμβανομένου του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, και περισσότεροι από 72.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Η Ινδία, η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων, καταγράφει κατά μέσο όρο 23.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα από τις αρχές Ιουλίου.
Σε χώρες με περιορισμένη ικανότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ, οι αριθμοί των κρουσμάτων αντανακλούν μόνο ένα τμήμα των συνολικών μολύνσεων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έγινε σήμερα η πιο πληγείσα περιοχή στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε αριθμό θανάτων μετά την Ευρώπη, με περισσότερους από 144.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.
Με 144.758 θανάτους να έχουν καταγραφεί επίσημα στις 11:00 ώρα Ελλάδας της 13ης Ιουλίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η περιοχή ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (144.023 θάνατοι συνολικά) και τοποθετείται δεύτερη μετά την Ευρώπη, που καταμετρά 202.505 θανάτους.
Η Βραζιλία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στην περιοχή (72.100 σε σύνολο 1.864.681 κρουσμάτων), σχεδόν τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική. Ακολουθούν το Μεξικό (35.006 θάνατοι), το οποίο ξεπέρασε την Ιταλία στον αριθμό των θανάτων και κατατάσσεται τέταρτο στην παγκόσμια κατάταξη, το Περού (11.870) και η Χιλή (6.979).
Περισσότερα από 3.370.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική, που έγινε σήμερα η δεύτερη περιοχή στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ακολουθώντας κατά πόδας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (τουλάχιστον 3.400.000 κρούσματα).
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ο συνολικός επίσημος αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 είναι κατώτερος του πραγματικού.
Εξάλλου, σύμφωνα με έναν μη εξαντλητικό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, η αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, έχει οδηγήσει τις αρχές σε πολλές χώρες να επαναφέρουν μέτρα περιορισμού, τα περισσότερα τοπικά όπως στην Ταγγέρη και στη Μανίλα σήμερα Δευτέρα.
Πηγή: OTAVOICE
Discussion about this post