- Δεν αναγνωρίζονται οι πραγματικές ανάγκες της αναπηρίας
- Μοιράζεται η φτώχεια με επιλεκτική χρήση της νομολογίας
Το θέμα της περικοπής αναπηρικών επιδομάτων εν μέσω κορωνοϊού, έθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, μετά τις περικοπές των επιδομάτων 8.000 αναπήρων.
«Ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) έκοψε προνοιακά επιδόματα εν μέσω κορωνοϊού, επικαλούμενος συγκεκριμένη νομολογία. Καταρχήν, είναι ανεπίτρεπτο να κόβονται επιδόματα εν μέσω κορωνοϊού, όταν κανένας δεν μπορούσε να διεκδικήσει δικαιώματα από τη Διοίκηση, πόσο μάλλον οι ανάπηροι, που επιπλέον αντιμετώπισαν τα προβλήματα σε οξυμένο βαθμό. Κατά δεύτερον, ποια είναι η νομολογία που ορίζει ότι οι ωφελούμενοι σύνταξης δεν μπορεί να είναι ωφελούμενοι προνοιακού επιδόματος;» διερωτήθηκε ο Κ.Αρσένης σε Επίκαιρη Ερώτησή του.
Και παρέπεμψε την Υφυπουργό Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου σε πόρισμα του ΣτΠ (Συνηγόρου του Πολίτη), στο οποίο με σαφήνεια αναφέρεται ότι «τα προνοιακά επιδόματα στοχεύουν στις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ατόμου με αναπηρία. Στις περιπτώσεις των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση ακραίας φτώχειας, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η ταυτόχρονη λήψη προνοιακού επιδόματος λόγω αναπηρίας δεν εμποδίζει τη χορήγηση της παροχής».
Η Υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, αναιρώντας επί της ουσίας το πόρισμα του ΣτΠ, επιχειρηματολόγησε ότι οι περικοπές έγιναν «στο πλαίσιο ελέγχων και διασταυρώσεων της Διοίκησης» και πρόσθεσε ότι τον Φεβρουάριο 2020 «πραγματοποιήθηκε έλεγχος νομιμότητας των επιδομάτων, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων».
«Ποια είναι η νομολογία στην οποία βασίσατε τις αποφάσεις σας;» επανέλαβε το ερώτημά του ο Κ.Αρσένης και υπενθύμισε σχόλιο του Υπουργού Επικρατείας και έγκριτου νομικού Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει πει ότι η νομοθεσία για τα ΑμεΑ διακρίνεται από «πολυδιάσπαση, κατάτμηση και με μικροπολιτική λογική».
«Για να είμαστε ειλικρινείς, μοιράζουμε τη φτώχεια. Μιλάμε για Δικαιοσύνη, όταν άνθρωποι με αναπηρία καλούνται να ζήσουν με 180 ευρώ ή 300 ευρώ ή με κάτι παραπάνω, κάθε μήνα» τόνισε ο Κ.Αρσένης και υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν και για τη χώρα μας από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία.
Discussion about this post